Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki

Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki

Autor: Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż lekko się zeszkli.

Krok 2
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do cebuli. Podsmażyć przez kilka minut.

Krok 3
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą. Smażyć przez około 5 minut.

Krok 4
Dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki i podsmażać przez kolejne 5 minut.

Krok 5
Następnie dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusić całość przez kilka minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Krok 6
Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Dusić jeszcze około 3 minuty.

Krok 2
Natkę pietruszki dokładnie wypłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do warzyw, wymieszać i zdjąć z ognia. Przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 150 g pieczarek
  • 1 puszka fasoli czerwonek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duży pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki chili i pieprzu cayenne
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz