Danie: Podwieczorek,
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Krok 1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao, posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na 30 minut.
Krok 2
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.
Krok 3
Ser zmiksować z purée z dyni i olejem.
Krok 4
Połączyć z ubitymi jajkami, budyniem, rodzynkami i skórką pomarańczową.
Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/37 cm. Nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Następnie wyjąć, lekko przestudzić i wylać masę serową. Ponownie włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-60 minut. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia.
Krok 6
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując na najmniejszych obrotach dodawać serek mascarpone.
Krok 7
Na końcu wymieszać z płynną żelatyną i wyłożyć na zimny, upieczony sernik. Po wierzchu posypać tartą na tarce czekoladą, odłożyć do lodówki, schłodzić.