Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Autor: Niezapominajka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao, posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na 30 minut.

Krok 2
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.

Krok 3
Ser zmiksować z purée z dyni i olejem.

Krok 4
Połączyć z ubitymi jajkami, budyniem, rodzynkami i skórką pomarańczową.

Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/37 cm. Nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Następnie wyjąć, lekko przestudzić i wylać masę serową. Ponownie włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-60 minut. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia.

Krok 6
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując na najmniejszych obrotach dodawać serek mascarpone.

Krok 7
Na końcu wymieszać z płynną żelatyną i wyłożyć na zimny, upieczony sernik. Po wierzchu posypać tartą na tarce czekoladą, odłożyć do lodówki, schłodzić.

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml oleju
  • 150 ml purée z pieczonej dyni
  • 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 3-4 dag rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Pianka:

  • 400 ml śmietany 30% Łaciata
  • 400 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • 2-3 kostki czekolady nadziewanej