Ekspresowa surówka do obiadu

Ekspresowa surówka do obiadu

Autor: Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Pasternak, marchewkę i kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2
Obrane jabłko bez nasion zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać.

Krok 3
Kiszone ogórki i umyte rzodkiewki pokroić w cienkie półplasterki.

Krok 4
Wszystkie przygotowane składniki na surówkę wsypać do miski, skropić oliwą wymieszaną z miodem i łyżeczką soku z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, posypać posiekaną natką pietruszki, podawać od razu po przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 młoda kalarepka
  • 1 pasternak
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • ½ pęczka rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz