Fasolka szparagowa z marchewką

Fasolka szparagowa z marchewką

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Fasolkę szparagową umyć, pokroić i ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, osączyć.

Krok 2
Marchewkę obrać i pokroić w półkrążki, wsypać do garnka, podlać niewielką ilością wody i gotować do miękkości.

Krok 3
Półmiękką marchewkę połączyć z osączoną fasolką, dodać szczyptę soli, surowe masło i mąkę wymieszaną z odrobiną wody, gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Wskazówki

Fasolkę z marchewką podawać na ciepło.

Składniki:

  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 20 dag marchewki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Cukier
  • Sok z cytryny