Faworki

Faworki

Autor: Ania321

Do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtka, całe jajko, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i cienko rozwałkować. Uderzać wałkiem, aby jak najlepiej je odpowietrzyć. Pociąć ciasto radełkiem i formować faworki. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec. Kłaść faworki na głęboki tłuszcz małymi partiami, aby można je było swobodnie przekręcać na drugą stronę. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać faworki.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtka, całe jajko, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i cienko rozwałkować. Uderzać wałkiem, aby jak najlepiej je odpowietrzyć.

Krok 2
Pociąć ciasto radełkiem i formować faworki. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec. Kłaść faworki na głęboki tłuszcz małymi partiami, aby można je było swobodnie przekręcać na drugą stronę. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 3
Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać faworki.

Składniki:

  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 7 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 4 łyżki spirytusu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • Smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania
  • Pół łyżeczki cynamonu