Filet z karpia z boczniakami

Filet z karpia z boczniakami

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Ziarna słonecznika wsypać na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić.

Krok 2
Podzielonego na kawałki karpia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem i solą.

Krok 3
Na łyżce masła i oleju zeszklić posiekaną cebulę. Boczniaki pokroić w słupki, wsypać do cebuli, smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać.

Krok 4
Przygotowane filety zanurzać w roztrzepanym jajku z wymieszanym z odrobiną soli i dociskając obtaczać w mące.

Krok 5
Rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Podawać z boczniakami i prażonym słonecznikiem.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z karpia
  • 1 cebula
  • 25-30 dag boczniaków
  • 2-3 łyżki masła Łaciate
  • Olej
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki słonecznika łuskanego