Frykadelki z kurczaka

Frykadelki z kurczaka

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wyśmienite danie i wspaniałe połączenie mięsa z pieczarkami. Ciekawy sposób na podanie standardowych produktów w trochę inny, niesztampowy sposób. Przepis nie jest trudny w wykonaniu, a efekt zachwyca.

Danie: Obiad,

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Umyte pieczarki drobno kroimy i smażymy 5 minut na 3 łyżkach oleju, aż odparuje woda. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2
Chleb kroimy w kostkę i wkładamy do śmietanki Łaciatej.

Krok 3
Umyte i osuszone filety drobno kroimy i miksujemy na gładką masę z chlebem w śmietance Łaciatej, natką pietruszki, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko mieszamy z pieczarkami.

Krok 4
Z masy formujemy 10 podłużnych kotletów. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony.

Wskazówki

Frykadelki świetnie komponują się z frytkami i surówką z białej kapusty.

Składniki:

  • 700 g filetów z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu