Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną

Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną

Autor: Anna Bobrowska

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1:
Przygotujemy bitą śmietanę: śmietankę Łaciata 30% przekładamy do miski, ubijamy mikserem do sztywności, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy.

Krok 2
Rozpuszczamy wszystkie 3 galaretki po kolei, każda w 0,5 l gorącej, przegotowanej wody. Czekamy, aż wszystko stężeje.

Krok 3
Truskawki kroimy w kostkę, wkładamy do pucharków.

Krok 4
Po stężeniu wkładamy galaretkę na truskawki do pucharków.

Krok 5
Wszystko dekorujemy bitą śmietaną i kolorowymi dodatkami.

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 1,5 l gorącej, przegotowanej wody,
  • 60 dag truskawek,
  • opakowanie śmietanki Łaciata 30%,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 cukier waniliowy