Gęś nadziewana

Gęś nadziewana

Autor: najlepszewkuchni.pl

Doskonała, dekoracyjna potrawa na niedzielny, rodzinny obiad. Delikatne mięso zachwyci swym smakiem.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy gęś - nacieramy ją solą i połową majeranku z zewnątrz i od środka, po czym odstawiamy na co najmniej pół godziny.

Krok 2
Przygotowujemy farsz - pieczarki, ugotowane na twardo jajka, wątróbkę i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z pozostałymi surowymi jajkami, śmietanką Łaciatą, solą, pieprzem, majerankiem oraz czerwonym winem. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni.

Krok 3
Przygotowanym nadzieniem wypełniamy gęś. Faszerujemy zarówno brzuch, jak i szyjkę gęsi. Dokładnie zaszywamy faszerowane części. Nadzienie jest płynne i wykałaczki nie nadają się do zamknięcia gęsi.

Krok 4
Do naczynia żaroodpornego przekładamy delikatnie gęś, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na 10 min. Potem zmniejszamy temperaturę do 200-220 stopni i pieczemy ok. 50 minut pod przykryciem. Na ostatnie 30 minut dodajemy umyte jabłka. Następnie na ostatnie 15 minut podnosimy temperaturę i odkrywamy naczynie, aby gęś mogła się zarumienić. Podajemy z pieczonymi jabłkami.

Wskazówki

Aby gęś lepiej “przeszła” przyprawami, wstaw ją do lodówki na kilka godzin.

Składniki:

  • 1 gęś
  • 150 g wątróbki drobiowej (kurza, indycza, a najlepiej gęsia)
  • 8 jajek
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 litra czerwonego wina (wytrawne lub półsłodkie)
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 jabłka