Gofry z truskawkami i borówkami

Gofry z truskawkami i borówkami

Autor: Katarzyna Kosmala

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.

Krok 2
Nakładamy ciasto łyżką i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę aby przestygły. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na gofry wyłożyć bitą śmietanę i pokrojone truskawki oraz ułożyć borówki.

składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła łaciate
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • Dodatkowo,
  • 150 ml śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Kilka truskawek i borówek