Gotowana ryba z pomidorami i pieczarkami

Gotowana ryba z pomidorami i pieczarkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Sycące i lekkostrawne danie, które idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad. Bardzo dobrze pasuje zarówno do ziemniaków, jak i do ryżu.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Porcje ryby umieszczamy w rondlu, wlewamy 3 szklanki gorącej wody, dodajemy sól, liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu ok. 20-30 minut.

Krok 2
Pieczarki kroimy na plasterki, dodajemy sól, 1,5 łyżki masła i dusimy na małym ogniu z zamkniętą pokrywką do miękkości. Świeże pomidory sparzamy wrzącą wodą, aby pozbyć się skórki.

Krok 3
Drobno posiekaną cebulę lekko smażymy na maśle, posypujemy mąką, mieszamy, a następnie dodajemy pomidory, pieczarki i ponownie mieszamy.

Krok 4
Do tego dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, aż zgęstnieje. Rybę kładziemy na półmisku, polewamy otrzymanym sosem. Całość możemy podać np. z ryżem.

Składniki:

  • 1 kg ryby (flądra, dorsz, karp)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • 10 świeżych pieczarek
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli