Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Fit
Bez glutenu
Krok 1
Filet z łososia dokładnie oczyść z ości i pokrój na kostkę o boku 4 x 4 cm. Przełóż do miski, zalej sokiem z cytryny, dodaj ok 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Cukinię umyj w zimnej wodzie, nie obieraj jej. Pokrój na 1 cm plastry. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki wielkości ok. 4 cm.
Krok 3
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie kawałki łososia, plastry cukinii oraz kawałki papryki. Całość oprósz solą i pieprzem, a kawałki łososia cienko posmaruj miodem.
Krok 4
Ułóż szaszłyki bezpośrednio na grillu lub specjalnej tacce aluminiowej i grilluj przez około 5 minut z każdej strony.
Krok 5
Przygotuj sos: Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno go pokrój. Przełóż go do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Krok 6
Gotowe szaszłyki podawaj z sosem. Smacznego!