Danie jest naprawdę tanie i świetnie nadaje się na wykwintny obiad. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Gulasz na bazie żołądków wychodzi tak dobry, że zapomnicie o innych jego formach!
Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Bez laktozy
Krok 1
W lekko osolonej wodzie gotujemy żołądki prawie do miękkości. Następnie kroimy pieczarki w paski. Siekamy cebulę, którą szklimy na rozgrzanym maśle z olejem. Dodajemy do niej pokrojoną paprykę i lekko podsmażamy.
Krok 2
Dodajemy pieczarki i przez 5 minut podsmażamy, a następnie dokładamy żołądki oraz wlewamy bulion. Dusimy do miękkości i przyprawiamy.
Krok 3
Do sosu z gulaszu dodajemy mąkę, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy śmietankę Łaciatą, przecier pomidorowy, koperek i pietruszkę. Mieszamy i całość chwilę podgrzewamy.
Aby nie powstały grudki, rozpuść mąkę w odrobinie wody przed dodaniem jej do gulaszu.