Gyros z piersi kurczaka

Gyros z piersi kurczaka

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Piersi kurczaka myjemy i dokładnie osuszam. Kroimy na cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą i wkładamy do niej pokrojone mięso. Odstawiamy na 10 minut.

Krok 2
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wkładamy mięso razem z marynatą - smażymy, cały czas mieszając przez 3-4 minuty.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag
  • łyżka oliwy
  • około szklanki naturalnego jogurtu
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji
  • marynata:
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • spora szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta tymianku
  • 2 łyżki oleju