Herbaciana panna cotta

Herbaciana panna cotta

Autor: najlepszewkuchni.pl

Deser charakteryzujący się kremowym smakiem panna cotty i mocą zielonej herbaty. Pyszny i prosty w wykonaniu.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.

Krok 2
Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu, dodajemy proszek herbaciany oraz pokruszoną białą czekoladę. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Krok 3
Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Krok 4
Przelewamy całość do foremek, zostawiamy do przestygnięcia. Po około 2 godzinach wyjmujemy z foremek, dodajemy wiórki czekoladowe do dekoracji.

Wskazówki

 Najlepsze będzie użycie foremek silikonowych, z których łatwo wyjdzie zastygnięta masa.

Składniki :

  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki proszku zielonej herbaty typu „matcha”
  • 100 g białej czekolady
  • wiórki czekoladowe do dekoracji (z białej czekolady)