Jest to tak zwane danie z jednego garnka. Jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw serwowanych w każdym domu. Nie wymaga dużo umiejętności kulinarnych, ale trochę wolnego czasu.
Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Pokrojone w kostkę mięso, boczek i cebulę podsmażamy na oleju, aż się zrumieni. Następnie garnek zdejmujemy z ognia.
Krok 2
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk.
Krok 3
Posypujemy podsmażone mięso mieszanką warzyw z przyprawami, a następnie zalewamy wszystko winem i wodą do połowy wysokości.
Krok 4
Dusimy pod przykryciem ponad 1 godzinę na małym ogniu. Co jakiś czas sprawdzamy i mieszamy potrawę, w razie potrzeby uzupełniamy wodę.