Jabłkowo - cynamonowy biszkopt

Jabłkowo - cynamonowy biszkopt

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Przygotowanie:
Jabłka umyj dokładnie, obierz i pokrój na ósemki. Usuń gniazda nasienne i włóż do garnka. Zalej jabłka wodą i gotuj, aż jabłka będą się rozpadać. Dodaj cukier, cynamon i dokładnie wymieszaj. Zdejmij masę z ognia, wsyp opakowanie galaretki oraz żelatyny. Znowu dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż 2 warstwy biszkoptów i wyłóż na nie około połowę masy jabłkowej. Przykryj ją kolejną warstwą biszkoptów i znowu pokryj masą jabłkową. Całość wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny. Gdy całość stężeje, udekoruj bitą śmietaną z cukrem waniliowym.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 małe łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 dużej paczki okrągłych biszkoptów
  • bita śmietana wymieszana z cukrem waniliowym