Jajko na chmurce

Jajko na chmurce

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jajko na chmurce to ciekawy pomysł na modyfikację tradycyjnego jajka sadzonego. Jest to śniadanie lekkie, a przede wszystkim wygląda zjawiskowo.

Danie: Śniadanie,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Krok 2
Jajka delikatnie rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.

Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy parmezan i mieszamy delikatnie.

Krok 4 
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. I układamy 4 porcje ubitej piany. W każdej porcji robimy delikatnie wgłębienie. Wkładamy do piekarnika na 3 minuty.

Krok 5
Białka wyjmujemy z piekarnika. Do wgłębień wkładamy żółtka. Wstawiamy znowu do piekarnika na 3 minuty.

Krok 6
Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerze. Możemy oprószyć pieprzem.

Składniki:

  • - 4 jajka
  • - 2 łyżki startego parmezanu
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki pieprzu lub do smaku