Jesienne czekoladowo-jabłkowe founde

Jesienne czekoladowo-jabłkowe founde

Autor: najlepszewkuchni.pl

Przyjęcie dla dzieci jesienią? Ten przepis zadowoli wszystkich miłośników czekolady i kajmaku.

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną i białą czekoladę. Dla każdego typu czekolady należy stworzyć osobną kąpiel.

Krok 2
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na 8 cząstek, wydłubujemy gniazda nasienne.

Krok 3
Masę kajmakową podgrzewamy. Do osobnych miseczek wlewamy roztopioną czekoladę, masę kajmakową, wiórki kokosowe, pokruszone ciasteczka oraz pokruszone orzechy. Cząstki jabłek nadziewamy na patyczki od szaszłyków.

Krok 4
Jabłka na patyczkach maczamy według uznania w wybranej masie oraz dodatkach. Smacznego.

Wskazówki

Warto używać miseczek z podgrzewaczami do czekolady i kajmaku – ciepłe lepiej przywierają do jabłek.

Składniki:

  • − 4 jabłka
  • − 200 g mlecznej czekolady
  • − 200 g białej czekolady
  • − 200 ml masy kajmakowej
  • − 100 g wiórków kokosowych
  • − 200 g pokruszonych orzechów
  • − 50 g pokruszonych ciastek kakaowych