Kacze udka z jabłkami

Kacze udka z jabłkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Udka z kaczki z jabłkami uwielbiają zwłaszcza dzieci. Ale i dorosły im się nie oprze. Mięso jest mięciutkie, rozpływa się w ustach, a jabłka z miodem dodają całości słodyczy.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dusimy na patelni z sokiem z cytryny i miodem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2
Udka podsmażamy na złoto na patelni z każdej strony.

Krok 3
Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę jabłek, wkładamy udka i zalewamy drugą częścią jabłek.

Krok 4
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.

Składniki

  • - 4 udka z kaczki
  • - 10 jabłek
  • - 3 łyżki miodu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki soku z cytryny
  • - 4 łyżki oleju