Kanapka z grillowanym tofu

Kanapka z grillowanym tofu

Autor: najlepszewkuchni.pl

Grillowane tofu z przyprawami jest wyraziste w smaku. To pomysł na śniadanie dla fanów tofu, ale także dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego.

Danie: Śniadanie,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Czosnek drobno siekamy. Do miski wrzucamy czosnek i sok z limonki. Dodajemy ocet, musztardę, pierz i wszystko mieszamy. Do marynaty wkładamy tofu. Odstawiamy całość do lodówki na około 5 godzin lub na noc.

Krok 2
Po upływie tego czasu, rozgrzewamy patelnię grillową i wkładamy plastry tofu w oleju. Grillujemy z obu stron przez parę minut, aby się lekko przyrumieniło.

Krok 3
Kromki chleba możemy podgrzać w tosterze. Kładziemy na kromkę po 2 plastry tofu i przykrywamy drugą kromką.

Składniki:

  • - 2 łyżki octu jabłkowego
  • - 8 plastrów tofu
  • - 1 limonka
  • - 1 łyżka musztardy
  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 ząbki czosnku
  • - ½ łyżki pieprzu lub do smaku
  • - ulubiony chleb