Kapusta pekińska z marchewką i słonecznikiem

Kapusta pekińska z marchewką i słonecznikiem

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Kapustę pekińską umyć, pokroić. Obraną marchew i kiszonego ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Krok 3
Kukurydzę osączyć z zalewy, cebulę drobno posiekać. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, oprószyć przyprawą curry, czosnkiem granulowanym i szczyptą soli, skropić oliwą, wymieszać. Posypać uprażonymi ziarnami słonecznika, podawać.

Wskazówki

Surówkę podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Składniki:

  • 10-15 dag kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • ¼ szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 kiszony ogórek
  • Przyprawa curry do smaku
  • Czosnek granulowany do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól do smaku