Kapusta z cukinią, jabłkiem i koperkiem

Kapusta z cukinią, jabłkiem i koperkiem

Autor: Śnieżynka

Danie: Sałatki, Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2
Młode cukinie razem ze skórką pokroić w półplasterki.

Krok 3
Poszatkowaną kapustę i startą marchewkę włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i gotować. Po 10 minutach dodać cukinię, szczyptę soli, gotować do miękkości.

Krok 4
Z mąki, masła i oliwy zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z kapustą, dodać posiekany koperek, zagotować.

Krok 5
Następnie dodać starte na tarce winne jabłko, doprawić do smaku, wymieszać.

Wskazówki

Kapustę z cukinią podawać na ciepło.

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 2 małe cukinie
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 winne jabłko
  • Sól
  • Sok z cytryny