Kartacze z cebulką

Kartacze z cebulką

Autor: Andrzej Piecyk

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Ciasto
Surowe, utarte ziemniaki wlać do tetrowego woreczka i odcisnąć. Następnie połączyć razem ziemniaki surowe dobrze odciśnięte z ugotowanymi. Sok z surowych ziemniaków zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, posolić do smaku i dosypać mąki, zagnieść ciasto ziemniaczane. Z ciasta formować podłużne placuszki. Wrzucać kartacze na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok. 30 minut.


Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do słoniny, przesmażyć. Gotowe kartacze wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać tłuszczem z cebulką.

Wskazówki

Kartacze podajemy okraszone tłuszczem z cebulką.

Ciasto ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól

Dodatkowo:

  • 2 cebule
  • 150 g słoniny