Klopsy rybne z morszczuka

Klopsy rybne z morszczuka

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wspaniałe klopsiki, które zawsze smakują wybornie i mogą być podawane z różnymi dodatkami. Uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Nie wymagają dużo pracy, ani szczególnych umiejętności – wyjdą każdemu.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Obraną cebulę i marchewkę umieszczamy w garnku razem z przyprawami, dorzucamy filety i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ugotowaną rybę i cebulę drobno siekamy.

Krok 2
Do ryby i cebuli dokładamy namoczone w mleku i odciśnięte pieczywo, 2 łyżki mąki, jajko oraz startą marchewkę. Masę doprawiamy przyprawą uniwersalną oraz pieprzem i formujemy z niej klopsy.

Krok 3
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną 1 cebulę, którą posypujemy resztą mąki i smażymy przez 5 minut.

Krok 4
Następnie dolewamy zimny bulion i gotujemy. Koperek siekamy, a następnie wraz ze śmietanką Łaciatą dodajemy do rondelka i podgrzewamy. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy klopsiki posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki

Najlepiej smakują w połączeniu z ryżem.

Składniki:

  • ● 600 g filetów z morszczuka,
  • ● 2 cebule,
  • ● 1 marchewka,
  • ● 1 jajko,
  • ● 1 kromka chleba tostowego,
  • ● 1/3 szklanki mleka,
  • ● 3 łyżki mąki,
  • ● 1 łyżeczka soli,
  • ● 1 łyżeczka pieprzu,
  • ● 1 liść laurowy,
  • ● 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • ● 1 i ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego,
  • ● 1 pęczek szczypiorku,
  • ● 5 gałązek koperku, natki pietruszki
  • ● 1 łyżka oliwy,
  • ● 200 ml śmietanki Łaciatej 30%,
  • ● sok z 1/2 cytryny,
  • ● 3 łyżki świeżych ziół do dekoracji