Knedle z kaszą jaglaną i serem

Knedle z kaszą jaglaną i serem

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Nadzienie
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, ostudzić. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Do zimnej kaszy wsypać pokruszony biały ser i podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Ciasto
Obie mąki razem wymieszać, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, odrobinę soli i jajko.


Zagnieść ciasto, podzielić na kawałeczki, rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.


Dokładnie zlepić, formując knedle. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone podsmażoną na tłuszczu cebulą.

Ciasto:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Nadzienie:

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 25-30 dag białego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Olej