Kokosowe muffinki z polewą z białej czekolady

Kokosowe muffinki z polewą z białej czekolady

Autor: Ania321

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz 8 łyżek wiórków kokosowych. Wymieszać.

Krok 2
Do drugiej miski wlać mleko i olej. Wbić jajka oraz wycisnąć sok pomarańczy. Wymieszać za pomocą trzepaczki.

Krok 3
Wlać składniki mokre do suchych i mieszać dopóki się ze sobą nie połączą.

Krok 4
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18-20 minut w temperaturze 180°C.

Krok 5
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Polać muffinki i od razu posypać je wiórkami kokosowymi. Zostawić do zastygnięcia czekolady.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • ½ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • ½ szkl. mleka Łaciate
  • ½ szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 1 pomarańcza
  • 1 tabliczka czekolady białej