Kolorowa potrawka z łopatką wieprzową

Kolorowa potrawka z łopatką wieprzową

Autor: najlepszewkuchni.pl

Kolorowe, pełne witamin danie, które przygotujemy w niecałą godzinę. Z pewnością posmakuje domownikom. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a wychodzi bardzo smaczne.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Przygotowanie

Krok 1
Mieszamy wszystkie składniki marynaty (z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę).

Krok 2
Łopatkę wieprzową kroimy w cienkie plasterki i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na ok.3 godziny. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cukinię. Cebulę kroimy w piórka.

Krok 3
Mięso lekko obsmażamy na maśle z cebulą, po czym dodajemy papryki i cukinię, podlewamy ok. ½ szklanki wody i dusimy jeszcze 15 minut.

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej

Marynata

  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 6 łyżek masła klarowanego