Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Ze śmietanką
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól, ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem, śmietanę, posiekać.
Następnie podzielić na trzy części. Do jednej części dodać pure z dyni, do drugiej młody jęczmień mielony i szpinak, trzecią część pozostawić jasną.
Wszystkie trzy kolory ciasta oddzielnie zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi, gdy jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki.
Farsz:
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, odparować. Suszone grzyby umyć, zamoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej na 2 godziny, następnie ugotować, ostudzić, drobno posiekać. Komosę ryżową i soczewicę oddzielnie wsypać na sito, przelać wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną i osączoną komosę ryżową, grzyby i soczewicę połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Każdy kolor ciasta oddzielnie rozwałkować, foremką do babeczek wykroić krążki, nałożyć porcje farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Oba rogi pierożka zawinąć na palcu i zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.