Kolorowe uszka z grzybami

Kolorowe uszka z grzybami

Autor: Niezapominajka

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól, ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem, śmietanę, posiekać.


Następnie podzielić na trzy części. Do jednej części dodać pure z dyni, do drugiej młody jęczmień mielony i szpinak, trzecią część pozostawić jasną.


Wszystkie trzy kolory ciasta oddzielnie zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi, gdy jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki.

Farsz:
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, odparować. Suszone grzyby umyć, zamoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej na 2 godziny, następnie ugotować, ostudzić, drobno posiekać. Komosę ryżową i soczewicę oddzielnie wsypać na sito, przelać wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną i osączoną komosę ryżową, grzyby i soczewicę połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć.


Każdy kolor ciasta oddzielnie rozwałkować, foremką do babeczek wykroić krążki, nałożyć porcje farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Oba rogi pierożka zawinąć na palcu i zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka gęstej śmietany 30% Łaciata
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 kulka szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 3 łyżki pure z dyni

Farsz:

  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 dag suszonych grzybów
  • 3-4 łyżki soczewicy czerwonej
  • 3-4 łyżki komosy ryżowej
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Sól i pieprz do smaku