Danie: Deser,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Pieczemy biszkopt
Całe jajka ubić mikserem na puszystą masę (ubijać około 10 minut na dużych obrotach). Stopniowo dodawać cukier i cały czas ubijać. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze 5 minut. Następnie powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Potem jeszcze miksować kilka minut. Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Biszkopt piec w temperaturze 80 stopni C przez około godzinę. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy blaty.
Kręcimy krem śmietanowy
Porządnie schłodzoną śmietankę łaciatą ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier oraz wlać delikatnie przestudzoną żelatynę. Wsypać brzoskwinie i delikatnie zamieszać.
Składamy tort
Blaty nasączamy sokiem z brzoskwiń. Krem podzielony na trzy części rozsmarować kolejno na blatach. Obłożyć tort wafelkami i związać tasiemką. Na górę wysypać kolorowe drażetki. Aby drażetki i wafelki się trzymały odłożyć trochę masy śmietanowej zanim dodamy do niej brzoskwinie i wysmarować masą boki tortu. Gotowe :)
Brzoskwinie można zamienić na ananasa z puszki lub inny owoc. W sezonie nadadzą się maliny, borówki, truskawki :)