Kotleciki z ryżem i kapustą

Kotleciki z ryżem i kapustą

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Kapustę pokroić w drobną kosteczkę, blanszować w osolonej wodzie.

Krok 2
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem soli.

Krok 3
Kapustę i ryż osączyć i ostudzić.

Krok 4
Do mięsa mielonego dodać ryż, zmiażdżony czosnek, jajko, kapustę, smażoną cebulkę i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wyrobić.

Krok 5
Z masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać w płatkach jęczmiennych lub owsianych i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 5 dag ryżu
  • 10 dag kapusty
  • 1 łyżka smażonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Olej
  • Płatki jęczmienne