Kotleciki z warzyw i kaszy

Kotleciki z warzyw i kaszy

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Kaszę wsypać na sito i 2 razy przelać zimną i wrzącą wodą. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i paprykę bez nasion pokroić w drobną kostkę. Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać pieczarki z papryką, podsmażyć i ostudzić.

Krok 2
Liście jarmużu blanszować w wodzie, osączyć, oczyścić z grubych nerwów, resztę posiekać. Podsmażoną paprykę z pieczarkami i jarmuż połączyć z ugotowaną, zimną kaszą.

Krok 3
Wbić jajko, wsypać mąkę i 2-3 łyżki bułki tartej.

Krok 4
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać. Zamoczoną w wodzie łyżką nabierać porcje kaszy, formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

Krok 5
Na rozgrzanym oleju rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Składniki:

  • 15 dag kaszy jaglanej
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 papryki
  • 3-4 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Bułka tarta
  • Sól do smaku
  • Sos sojowy do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej