Kotlety z makrelą

Kotlety z makrelą

Autor: najlepszewkuchni.pl

To bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu oraz oryginalna potrawa. To danie jest idealnym rozwiązaniem obiadowym i świetną propozycją na kolację.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
Ugotowane i  przemielone ziemniaki wkładamy do większej miski, a z wędzonej makreli usuwamy skórę oraz ości. Rybę rozdrabniamy i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Krok 2
Do zawartości naczynia wbijamy 1 jajko, wsypujemy 3 łyżki bułki tartej i natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy owalne kotlety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 3
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Podajemy z surówką lub mizerią. Przyozdabiamy cytryną i koperkiem.

Składniki

  • 250 g wędzonej makreli
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i zmielonych w maszynce
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 3 łyżki bułki tartej (+ ½ szklanki do panierki)
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek kopru