Krem czekoladowy ze śliwek

Krem czekoladowy ze śliwek

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszny krem czekoladowy ze śliwkami. Idealnie pasuje do naleśników lub jako dodatek do pieczywa. Możesz go także przygotować po prostu na deser dla całej rodziny.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Śliwki umyć, wypestkować, wsypać do rondla, zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu 1 godz. często mieszając.

Krok 2
Jeżeli soku jest dużo, można odlać trochę do bezpośredniego spożycia. Dalej gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 1 godz.

Krok 3
Dodajemy wanilię, kakao, połamaną czekoladę cały czas gotując. Krem powinien mieć bardzo gęstą konsystencję.

Krok 4
Gorący krem nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, owinąć w gruby ręcznik i zostawić do wystygnięcia.

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 1 laska waniliowa
  • 3 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady