Krem marchewkowy z serem brie

Krem marchewkowy z serem brie

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Marchewkę oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Pokroić bataty i selera.

Krok 2
Przygotować duży garnek. Na dnie rozpuścić masło klarowane. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i podsmażyć do zrumienienia.

Krok 3
Dodać seler, następnie marchewkę i bataty. Smażyć do miękkości warzyw.

Krok 4
Warzywa doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i gotować przez kolejne 15 minut.

Krok 5
Dodać ser i zmiksować na gładką zupę.

Krok 6
Przed podaniem skropić zupę śmietanką.

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 200 g batatów
  • 100 g selera
  • 700 ml bulionu jarzynowego
  • 200 g serka brie
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 70 ml śmietanki Łaciata 18 %
  • Sól
  • Pieprz