Krem z marchewki i czerwonej soczewicy

Krem z marchewki i czerwonej soczewicy

Autor: Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam,

Przygotowanie

Krok 1
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie, a następnie przełożyć do garnka.

Krok 2
Ziemniaka pokroić w kostkę, marchew w plasterki. Dodać do cebuli.

Krok 3
Zalać warzywa gorącym rosołem i gotować 15 minut pod przykryciem.

Krok 4
Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę i gotować przez 10 minut.

Krok 5
Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut. Za pomocą blendera zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone pomidory pokrojone w kostkę i wymieszać.

Krok 6
Gotowy krem posypać na talerzu ziarnami sezamu.

Składniki:

  • 200 gram soczewicy czerwonej
  • ½ kg marchewki
  • 1 ziemniak
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr rosołu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ⅓ łyżeczki chili, pieprzu cayenne
  • 6 kawałków pomidorów suszonych
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziarna sezamu