Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozzarelli

Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozzarelli

Autor: Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Przygotowanie

Krok 1
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.

Krok 2
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.

Krok 3
W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pomidory oraz czosnek, wymieszać i podsmażyć przez chwilę.

Krok 4
Zalać pomidory przygotowanym wcześniej wywarem z kurczaka i dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.

Krok 5
Zblendować zupę na gładki krem. Przyprawić do smaku.

Wskazówki

Podawać z kulkami mozzarelli oraz posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1,5 kg pomidorów
  • Oregano
  • Bazylia otarta
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szkl. wywaru z kurczaka
  • Natka pietruszki
  • 1 opak. mozzarelli (małe kulki)
  • Sól
  • Pieprz