Kremowa zupa ziemniaczana

Kremowa zupa ziemniaczana

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Zupy, Kolacja, Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Boczek usmaż na dużej patelni, aż do chrupkości. Odcedź na ręczniku papierowym, a następnie pokrusz.

Krok 2
Cebulę posiekaj drobno. Usmaż na tej samej patelni, co boczek. Cebula ma zrobić się miękka.

Krok 3
Do garnka dodaj cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, bulion, mleko, sól, pieprz i koperek.

Krok 4
Gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec zblenduj zupę na gładko. Przed podaniem posyp pokruszonym boczkiem. Smacznego!

Składniki:

  • 8 plastrów boczku
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 4 szklanki ziemniaków
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2,5 szklanki mleka Łaciate UHT 3,2%
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól
  • pieprz