Krewetki ze szparagami

Krewetki ze szparagami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Szparagi są bardzo zdrowe i należy je jeść jak najczęściej, zwłaszcza w sezonie. Szparagi z krewetkami to duet wręcz idealny!

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki,

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Następnie moczymy je w Śmietance Łaciatej przez 10 minut.

Krok 2
Szparagi oczyszczamy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na dwie części. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szparagi około 10 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy.

Krok 3
Krewetki dodajemy do szparagów, wciskamy sok z cytryny i dodajemy czosnek. Całość dusimy 5 minut i posypujemy solą oraz pieprzem do smaku.

Składniki:

  • -200 g krewetek,
  • 200 g szparagów zielonych,
  • 1 cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła
  • - 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 18%,
  • sól,
  • pieprz