Danie: Obiad,
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja,
Wegetariańskie
Krok 1
Paprykę bez gniazd nasiennych i cukinię ze skórką pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony w krążki por, dodać paprykę i cukinię, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Krok 2
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać żółty ser, mąkę i żółtko.
Krok 3
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Szybko zagnieść ciasto, uformować placuszki, ułożyć porcję farszu warzywnego.
Krok 5
Ciastem zawinąć farsz, dokładnie zlepić formując podłużne krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 6
Tępą stroną noża zrobić kratkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć krokiety i smażyć na złoty kolor.
Usmażone krokiety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.