Smaczna odmiana gotowanego kurczaka w sosie. Lekko pikantna, co zawdzięcza dodatkowi chrzanu. Polecana jako danie obiadowe z ziemniakami lub makaronem.
Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Ze śmietanką
Krok 1
Kurę lub kurczaka dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na porcje. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy kurę 30 minut, a kurczaka 15 minut.
Krok 2
Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i gotujemy kolejne 20 minut.
Krok 3
Mąkę rozprowadzamy w mleku i gotujemy w rondelku, dodając chrzan. Dodajemy do gotującego się kurczaka.
Krok 4
Gotujemy jeszcze 15 minut, a następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i doprowadzamy do wrzenia.