Kurczak po węgiersku

Kurczak po węgiersku

Autor: najlepszewkuchni.pl

Potrawa aromatyczna, lekko pikantna. Wybornie smakuje na gorąco z ziemniakami lub makaronem. Polecana na domowy, rodzinny posiłek.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Podsmażamy do zarumienienia się mięsa.

Krok 2
Do mięsa dodajemy paprykę, mieszamy i razem podsmażamy przez 5 minut.

Krok 3
Pomidory kroimy w cząstki, podduszamy w osobnym rondelku. Dodajemy do mięsa razem z kminkiem i rosołem. Dusimy ok. 30 minut.

Krok 4
Mąką zmieszaną ze śmietanką Łaciatą polewamy mięso. Gotujemy, dopóki sos nie zgęstnieje.

Wskazówki

Jeżeli nie przepadasz za ostrymi potrawami, wystarczy wymienić ostrą paprykę na słodką.

Składniki:

  • 1,2 kg filetów kurczaka
  • ½ kg świeżych pomidorów
  • 5 cebuli
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka soli