Łabędzi puch

Łabędzi puch

Autor: kuchenny świat

Danie: Podwieczorek,

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 20 minut do ,,suchego patyczka".

Krok 2
Następnego dnia przygotowujemy krem: do mleka (1 1/2 szklanki) wsypujemy wiórki kokosowe i wkładamy pokrojoną bułkę, miksujemy przez chwilę i odstawiamy na 30 minut. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy masę z wiórków kokosowych i bułki, gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i co jakiś czas mieszamy. Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce masy kokosowej, miksujemy aż składniki się połączą. Do kubeczka wlewamy składniki na poncz i mieszamy.

Krok 3 
Biszkopt kroimy na dwie równe części (nie jak na tort). Każdą część nasączany ponczem i smarujemy dżemem malinowym. Na jedną część wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugą częścią i wykładamy resztę kremu.

Krok 4
Posypka kokosowa: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier, mieszamy i smażymy do momentu aż zrobią się złote. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciepłą posypką dekorujemy ciasto i lekko ją wgniatamy w krem.

składniki

  • Na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki z czubkiem cukru
  • 1 cukier waniliowy ze skórką cytrynową
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki z czubkiem mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 1 kajzerka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 15 dag masła Łaciate
  • Na poncz:
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • Na posypkę:
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • Ponadto:
  • tortownica o średnicy 24
  • papier do pieczenia