Lasagne  z łososiem

Lasagne z łososiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Lasagne z łososiem to wyjątkowy smak tego dania. W połączeniu z sosem beszamelowym i szpinakiem tworzy niezwykły smak. Idealne na romantyczna kolacje lub spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 180˚C.

Krok 2
W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente. Szpinak myjemy i siekamy. Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.

Krok 3
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy.

Krok 4
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek oraz szpinak. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy sos beszamelowy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Dodajemy kawałki ryby i całość mieszamy.

Krok 5
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: makaron oraz farsz (na przemian). Wierzchnia warstwa składa się z makaronu. Całość posypujemy startym serem.

Krok 6
Pieczemy 30-40 minut.

Wskazówki

Podajemy z plastrami pomidora.

Składniki:

  • 300 g łososia
  • 200 g szpinaku
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • Makaron lasagne
  • 30 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Bazylia
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek