Leśne ptasie mleczko

Leśne ptasie mleczko

Autor: najlepszewkuchni.pl

Lekkie ciasto na deser. Z pewnością poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Przygotowanie

Krok 1
Jagody/ jeżyny umyj, a potem zmiksuj z twarogiem, cukrem i syropem. Dołóż sok i skórkę z cytryny.

Krok 2
Żelatynę rozpuść na znikomym ogniu w kilku łyżkach wody. Śmietankę Łaciatą ubij. Żelatynę dodaj do masy twarogowej razem ze sztywno ubitą śmietanką Łaciatą.

Krok 3
Ptasie mleczko przełóż do ciasnej prostokątnej foremki i wstaw na ok.3 h do lodówki, aby stężało. Podaj posypane wiórkami kokosowymi.

Składniki:

  • - 750 g jagód/jeżyn
  • - 350 g twarogu śmietankowego
  • - 70 g cukru
  • - 1/4 śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - 1/4 szklanki syropu malinowego
  • - 6 łyżek żelatyny
  • - sok i starta skórka z cytryny
  • - wiórki kokosowe do posypania