Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pomarańczowe lody zrobione własnoręcznie smakują rewelacyjnie. Przepis jest prosty w przygotowaniu, także warto go wypróbować.

Danie: Deser,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
W garnku umieszczamy śmietankę Łaciatą, mleko oraz startą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na bok.

Krok 2
Cukier wsypujemy na patelnie (zostawiamy jednak około 2 łyżki na później). Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i podgrzewamy całość mieszając, aby się nie przypalił. Cukier musi się rozpuścić, a z całości powstanie złoty płyn. Patelnię odstawiamy i dodajemy kilka łyżek płynu śmietankowego. Mieszamy całość. Następnie całą zawartość patelni dodajemy do masy śmietankowej i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy na bok.

Krok 3
Żółtka umieszczamy w misce i dodajemy 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubijamy żółtka, następnie dodajemy do nich powoli masę śmietankową z płynem pomarańczowym. Cały czas ubijamy. Podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Nie zagotowujemy.

Krok 4
Gotową masę odstawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy ją do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około 4-5 godzin.

Składniki:

  • 3/4 szklanki Śmietanki Łaciatej 36%
  • 3/4 szklanki mleka Łaciate
  • 2 łyżki skórki pomarańczy drobno startej
  • 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • mała szczypta soli