Dla miłośników tiramisu jest to przepis obowiązkowy. Pyszne lody, które przeniosą Cię do Włoch.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Ze śmietanką
Krok 1
Mieszamy ze sobą kawę, amaretto, ¼ ilości cukru oraz kakao. Następnie dodajemy mieszankę do garnka razem ze śmietankę Łaciatą. Zagotowujemy.
Krok 2
W misce żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy gorącą śmietankę Łaciatą, cały czas mieszamy.
Krok 3
Gotową masę ponownie umieszczamy w garnku i podgrzewamy mieszając, jednak nie zagotowujemy. Podgrzewamy, aby masa zgęstniała. Gotowy krem przekładamy do miseczki i studzimy. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 4
Następnie biszkopty kruszymy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy je do masy i mieszamy. Masę wkładamy do zamrażarki na minimum 3 godziny. W trakcie mrożenia, miksujemy masę minimum 3 razy. Lody podajemy udekorowane np. listkami mięty.