Łopatka wieprzowa z grilla

Łopatka wieprzowa z grilla

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jeśli sezon grillowy w pełni, a Ty masz już dość ciągle tych samych potraw? Koniecznie wypróbuj przepis na łopatkę wieprzową z grilla! Mięso jest pyszne i aromatyczne. Potrzebuje czasu na marynowanie, ale smak to wynagradza.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja,

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
Łopatkę kroimy na cienkie plastry i rozbijamy tłuczkiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozmaryn dzielimy na mniejsze części.

Krok 2
Wszystkie składniki marynaty łączymy (pieprz delikatnie rozcieramy wcześniej w moździerzu) i nacieramy płaty mięsa. Odstawiamy na noc do lodówki.

Krok 3
Następnego dnia, na 2 godziny przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki.

Krok 4
Grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron. Smacznego!

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej

Marynata:

  • 6 łyżek oliwy
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu ostrego