Makaron penne z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Makaron penne z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszny makaron penne z pieczonymi warzywami - pomidorami i czosnkiem. Idealne danie na prosty, letni obiad. Można również użyć innych pomidorów, na przykład malinowych; należy je przed pieczeniem pokroić w ćwiartki. W tym wypadku prawdziwe okazuje się stwierdzenie: siła tkwi w prostocie!

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzać do 200°C.

Krok 2
Pomidorki umyć i osuszyć. Przekroić na pół. Położyć na blaszce do pieczenia, polać oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Pomiędzy pomidory włożyć ząbki czosnku w łupinach. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Krok 3
Chwilę przed końcem pieczenia pomidorków, makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Krok 4
Pomidorki wyjąć z piekarnika. Z blaszki zdjąć czosnek, a resztę zawartości zsunąć do makaronu (pomidory razem z sokami). Czosnek wycisnąć z łupinek i również dodać do penne. Dodać ser Jantar i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli makaron zdążył ostygnąć, całość krótko podgrzać.

Krok 5
Penne przełożyć na talerze i serwować natychmiast.

Składniki:

  • 150 g makaronu penne
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartego sera Jantar
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz