Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano

Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano

Autor: Ania321

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w kostkę.

Krok 2
Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i bakłażana. Dusić kilka minut, do momentu, aż bakłażan zmięknie.

Krok 3
Podlać mlekiem, dodać serek topiony i dusić, aż się roztopi.

Krok 4
Dodać jogurt i przyprawy, wymieszać.

Krok 5
Dodać makaron ugotowany al dente w osolonej wodzie. Wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty.

Krok 6
Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz posiekanymi listkami oregano.

Składniki:

  • 200 g makaronu wstążki
  • 1 bakłażan
  • Cebula 1 mała
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g serka topionego
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Gałka muszkatołowa mielona
  • Pieprz
  • Sól
  • Parmezan
  • Oregano świeże - 1 garść